Kultúra

A Nyócker után az indiánokról készít filmet Gauder Áron

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
A Minden a rokonom 2023 elején kerülhet a mozikba, most megérkeztek az első fotók az indiánok teremtéstörténetét bemutató animációs filmből.

Félidejénél jár Gauder Áron, a Nyócker! rendezőjének új filmje, a Minden a rokonom gyártása,ennek apropóján közzétették az első képeket az animációs filmből.

A filmet támogató Nemzeti Filmintézet közleménye szerint a kézzel rajzolt animáció az indián teremtéstörténetet meséli el, amelyben az állatokkal benépesített, folyton alakuló mitikus világban az első teremtmények keresik a helyüket. A Minden a rokonom történetében jelen és múlt összekapcsolódik: a napjainkban játszódó jelenetekben az olajvezetékek lefektetése ellen küzdenek az otthonukat féltő őslakos indiánok. A szülőföldjük megtartásáért békés harcukat vívó nép vezetője meséli el az ősi mítoszt, ami új nézőpontból mutatja meg a sorsára váró törzs helyzetét és útmutatóul szolgál. A filmben megjelenített teremtésmítosz mágikus világa a múltat hívja segítségül a jelen megértésére. A Minden a rokonom története rávilágít, hogy az összes élőlény a rokonunk, együtt, harmóniában kell élnünk ezen a bolygón.

A rendező, a Nyócker! című filmjéért számos rangos trófeával, köztük az Annecy fődíjjal kitüntetett Gauder elmondta:

az indiánok gazdag kultúrájának még vannak felfedezetlen kincsei, amelyeket érdemes megmutatni az embereknek. Ezek közül dolgozunk most fel egy csodálatos történetet.

Gauder azt is elárulta, hogy a filmet a síksági indián világ, kultúra ihlette, hiszen gyerekkorában, amikor Batman még sehol sem volt, minden fiú indián vagy cowboy akart lenni. A vadnyugatot akkor még Gojkó Mitic filmjeiből és Karl May regényeiből ismerték. „Kora gyerekkorom óta szeretek a természetben lenni, mert megunhatatlan élmények forrása. Távol a város zajától lassan kialakul az emberben egy mély tisztelet, és csodálat az élet minden formája iránt. Az erdőben sátorozni, állatok nyomát követni, íjat készíteni jobb, mint a mobilon lógni. A sápadtarcúak lassan teljesen kirekesztik magukat ebből a csodából, és helyette a virtuális világba menekülnek, önként sétálva be a mátrixba” – mesélte Gauder és kiemelte, hogy „ebben a teremtéstörténetben az állatok és növények egyenrangúak az emberrel és az indiánok pontosan értik, amit mi még csak most pedzegetünk, hogy a föld él, és minden élőlénynek ugyanannyi joga van itt lenni, mint nekünk.”

Nemzeti Filmintézet

Az alkotó szerint a film legnagyobb vállalása, hogy kiutat kínáljon, ami visszavezet bennünket az élet csodájába.

A Minden a rokonom nem pusztán egy eddig sosem hallott teremtéstörténet, hanem a sokszínűség és a fenntarthatóság megőrzése kapcsán mindannyiunkat érintő kérdésekhez ad kapaszkodót az indiánok fantasztikus tudásán és bölcsességén keresztül. A földünk maga a paradicsom, amit lassan tönkre teszünk, ha ezt megértjük, együtt még megmenthetjük

– nyilatkozta a rendező.

A film forgatókönyvét Gauder Bereményi Gézával közösen írta, az animációs rendező Baumgartner Zsolt, a producer Temple Réka, a gyártó a Cinemon Entertainment. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Minden a rokonom tervezett mozibemutatója 2023 eleje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik