Tudomány ismeretlen budapest

Elvitte a világháború I.: A Grünwald-ház

A Rákóczi útnak becézett városi autópálya egy, mára közel jelentéktelenné vált háza építésekor a legszebb budapesti bérházak egyike volt.

A Grünwald-házként ismert Rákóczi út 30. előtt, vagy árkádjai alatt már biztosan Önök is számtalanszor elsétáltak, de a környezetéből nem igazán kirívó ház biztosan nem keltette fel a figyelmüket. A századforduló embere ezzel szemben egész biztosan vágyakozva nézett a lecsupaszított kapu, és az épület díszei felé.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A Rákóczi út, Nagy Diófa utca, Nyár utca és Dohány utca által határolt óriási telken 1899-re elkészült, Grünwald Mór építész és műgyűjtő által tervezett és építtetett ház egykor Budapest egyik leggazdagabban díszített épülete volt.

0012_rakoczi30

Földszintjén és első emeletén üzletek kaptak helyet – Rivoli néven itt működött például Sinayberger Béla fényképészstúdiója, később pedig a Kármán és Farkas cserépkályhaboltja, Mátyás László Férfiruha Áruháza, valamint a Debreceni Gőzfűrész és Faárugyár hajlított bútorokat árusító üzlete is itt nyílt meg –, a felsőbb szinteken pedig irodák és lakások voltak.

budapest-vii-kerulet-szecesszios-grunwald-haz-

1901-től egészen az épület második világháborús sérüléséig az első emelet egy részét a Postás Kaszinó (Magyar Királyi Posta és Távíró Tisztviselők Kaszinója) foglalta el, amely helyet adott a Magyar Építő és Iparművészeti Rajzolók Országos Egyesületének, a Férfiszabó Munkaadók Szövetségének, és több, mint tíz éven át az Országos Magyar Zenészszövetség irodáinak is.

A ház érdekessége, hogy üzlethelyiségei annyira benyúlnak a ház területébe, hogy annak belső udvara voltaképp a félemeleten található.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ágai Adolf, a kor egyik legnagyobb humoristája így jellemezte a frissen elkészült épületet:

“Roppant, cifra és kényelmetlen. Lépcsőházainak útvesztőjébe még a bentlakó is csak évek múltán tanul bele. Az épület egy tetszetős stílmotívumot fújt fel rengeteg arányokba. Kedves dalocska, húsztrombitás átiratban. Ügyes anekdota, 25 kötetben.”

1942-ben az épület gazdát cserélt, új tulajdonosa az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) lett, akik akkor már több csodaszép bérházzal is rendelkeztek a fővárosban.

A második világháborús pusztítás azonban a város rengeteg más lakóházához hasonlóan ezt a szecessziós-premodern épületet sem kerülte el. Az előtte lévő széles utcán folyó harcokban a Nyár utcai sarok súlyosan sérült, tetőszerkezete pedig valószínűsíthetően egy légitámadás során semmisült meg.

budapest-vii-kerulet-szecesszios-grunwald-haz-_2

A díszítmények jó ugyan része túlélte a háborút, de ahelyett, hogy megőrizték volna őket, inkább eltüntették, így az új, Detre Pál (legismertebb épülete a Major Mátéval közös Attila út 127.) tervei szerint elkészült Rákóczi úti főhomlokzat csak nyomokban emlékeztet eredeti szépségére (húszas-harmincas évekbeli épületként viszont végső soron teljesen elfogadható lenne) oldalhomlokzatai pedig az ötvenes stílusát tükrözik.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A helyreállított épületet természetesen azonnal államosították, a Postás Kaszinó helyén pedig a Fővárosi Népművelési Központ kapott helyet, ahol a Műcsarnokban és Ernst Múzeumban kiállítást nem érdemelt művészek – köztük a nem csak költőként és íróként, de képzőművészként is kiemelkedően tehetséges Kassák Lajos, valamint a később köztéri alkotásaival ismertté vált, görög származású Makrisz Agamemnon (1913-1993) – művei kaptak helyet. A hely egészen 2003-ig működött.

arkad

A Rákóczi úti árkádsor egy részlete annak fénykorában

Árkádosítását 1957-ben készítették el Szőke Károly tervei szerint, azóta kisebb-nagyobb boltok váltogatják egymást a sötét átjáróban.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
A cikk elkészítéséhez szükséges információkért és fotókért köszönet jár nekik: Városnéző, UrbfaceEgykor. A többi fotó a szerző munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik